Het is voorjaar, dus het perfecte moment om je gazon onderhanden te nemen. Door regelmatig te maaien, bemesten en indien nodig water te geven behoud je een mooi gazon.

WAAROM VERTICUTEREN?

Echter raakt je gazon in de loop van de tijd bedekt door een laag mos, plant- en grasresten. Door deze laag verstikt het gazon en komt er niet voldoende zuurstof, vocht, licht en overige voedingsstoffen bij het gras. Na verloop van tijd sterft de grasmat en is het gazon volledig bedekt met mos. Om dit te voorkomen is verticuteren nodig.

Wanneer verticuteren?

In het voorjaar groeit het gras hard en dus het ideale moment voor een verticuteerbeurt, ongeveer in april. Daarnaast is een droge dag ideaal zodat er zo min mogelijk afval blijft plakken. Als er na een slechte zomer weer veel mos op het gazon zit kun je in september nog een keer verticuteren.

Hoe verticuteren?

Verticuteren kan met een verticuteerkam, verticuteerroller of verticuteermachine. Een verticuteerkam of roller is het meest geschikt voor kleine stukjes gazon. Bij grotere gazons is een verticuteermachine een stuk eenvoudiger, zeker als je een opvangbak aan de machine hangt.

Tijdens het verticuteren is het van belang dat je de machine niet te diep instelt, zodat alleen het bovenste gedeelte van je grasmat doorgesneden wordt. Bij machines met een opvangbak vang je alle mos op, indien je deze optie niet hebt hark je na afloop de mos van het gazon af. Vervolgens ga je met de verticuteermachine nog een keer in een andere richting over de hele grasmat heen, zodat alle achtergebleven mos ook verwijderd wordt. Voor het beste resultaat hark je na afloop nog een keer alle achtergebleven mos van de grasmat. Bij een grote hoeveelheid mos kan het zijn dat de grasmat er erg kaal uitziet. Doordat het gras nu veel licht en lucht krijgt zal het gazon snel weer gaan groeien.

 

Verticuteerkam Bestellen

Verticuteerroller Bestellen

Verticuteermachine huren of bestellen?

Presets Color